ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

*** Αύριο 12/5 συνεχίζεται η δίκη συντρόφ(ισσ)ων σε σχέση με την επιβολή προστίμου στην αντιρατσιστική πορεία της 31/5/2020 στη Λευκωσία. Αναδημοσιεύκουμε τη δήλωση πολιτικής ανυπακοής που εγράφτηκε από κατηγορούμενους/ες για προστίματα ή/τζιαι άλλες κατηγορίες σε σχέση με τρεις διαφορετικές πορείες μέσα στο 2020. Η αλληλεγγύη το όπλο μας ενάντια στην καταστολή τους! ***
Δήλωση Πολιτικής Ανυπακοής
Στις 31 Μαΐου 2020 συμμετείχαμε σε αντιρατσιστική διαδήλωση ενάντια στην εξοντωτική πολιτική του κράτους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες με πρόσχημα την πανδημία του Covid-19. Για την συμμετοχή μας στην πορεία αυτή βρεθήκαμε κατηγορούμενοι από το κυπριακό κράτος. Ένας από εμάς κατηγορείται για «διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος» λόγω ανάρτησης της εκδήλωσης σε social media. Άλλοι οκτώ κατηγορούμαστε με εξώδικα για παραβίαση των διαταγμάτων του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, τα οποία αρνηθήκαμε να πληρώσουμε ως καταχρηστικά. Άλλος ένας, μετά από τραμπουκισμό που δέχθηκε από αστυνομικό, κατηγορήθηκε με εξίσου ανυπόστατες κατηγορίες. Το κράτος, καταπατώντας το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση αλλά και στην διαδήλωση, μας οδηγεί στα δικαστήρια προσπαθώντας να φιμώσει οποιανδήποτε φωνή αντίδρασης. Η πρώτη δίκη για τις υποθέσεις αυτές ξεκινά την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή μας να συμμετάσχουμε στην πορεία αυτή ήταν η εγκληματική πολιτική που εφάρμοσε το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο εσωτερικών απέναντι στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με πρόσχημα την πανδημία, το Πουρνάρα μετατράπηκε αυθαίρετα από «ανοικτό κέντρο φιλοξενίας» με μέγιστη διαμονή τις τρεις μέρες σε κλειστή δομή, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και η εγκληματική τακτική της μεταφοράς αιτητών ασύλου από εξωτερικές δομές, ακόμα και από τα σπίτια τους, στο κέντρο «υποδοχής». Το αποτέλεσμα ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας εκατοντάδες αιτητές ασύλου να συνωστίζονται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μέσα σε άθλιες συνθήκες κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών για τους πρόσφυγες αλλά και της κοινής λογικής για περιορισμό της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Η γελοιότητα των κρατικών αποφάσεων έφτασε στο απόγειό της όταν, με την έναρξη της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και την απουσία κρουσμάτων Covid στο Πουρνάρα, αποφάσισε να χαρακτηρίσει την ψώρα μολυσματική ασθένεια για να παρατείνει τον εγκλεισμό των προσφύγων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η κρατική μεταχείριση είχε ξεκινήσει πριν καν να ξεσπάσει η πανδημία, αφού υπήρχαν αιτητές ασύλου που κρατούνταν αυθαίρετα και χωρίς λόγο στο Πουρνάρα από τα μέσα του Φλεβάρη. Το κράτος ακολουθεί μέχρι σήμερα την ίδια θανατοπολιτική, η οποία αποτελεί την ουσία της Νέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης.
Με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις τον περασμένο Μάη, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε πορεία αλληλεγγύης στους έγκλειστους στο Πουρνάρα. Ωστόσο, όπως αυθαίρετα και καταχρηστικά το κράτος έκλεισε τους πρόσφυγες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, με την ίδια αυταρχική λογική αποφάσισε και την απαγόρευση της πορείας λόγω «υγειονομικών» συνθηκών. Το ίδιο το κράτος που στοιβάζει ανθρώπους σε κλειστά κέντρα κράτησης, που αδιαφορεί για την υγεία όσων δεν εμπίπτουν στον εθνικό κορμό, που αφήνει πρόσφυγες να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, προσπαθεί να μας πείσει ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις για σκοπούς… δημόσιας υγείας! Το επιχείρημα αυτό γίνεται ακόμα πιο γελοίο, όταν αναλογιστεί κανείς πως στα τέλη Μαΐου ήδη είχε ανοίξει η αγορά και την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα που στην πλατεία Ελευθερίας και στους δρόμους προς το ΥΠΕΣ ο «συνωστισμός» μας ήταν παράνομος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ατόμων να συνωστίζεται νόμιμα στα καταστήματα και τους δρόμους του κέντρου της πόλης.
Εν ολίγοις τα κρατικά διατάγματα έλεγαν ότι ο συνωστισμός με σκοπό την κατανάλωση στα μαγαζιά δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά την ίδια μέρα και ώρα, δέκα μέτρα πιο κάτω, η διαμαρτυρία, στην οποία τηρούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποτελεί «υγειονομικό κίνδυνο». Δεν τρέφουμε αυταπάτες: η απαγόρευση της πορείας έγινε για πολιτικούς και όχι υγειονομικούς λόγους, όπως ακριβώς ισχύει και για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σήμερα. Για αυτό επιλέξαμε συνειδητά και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών την απόφαση της πολιτικής ανυπακοής απέναντι στα κατασταλτικά κρατικά διατάγματα.
Η καταστολή που δεχτήκαμε σε σχέση με την πορεία αυτή δεν ήταν μεμονωμένο επεισόδιο. Στις 13 Ιουνίου διοργανώθηκε αντιρατσιστική πορεία στη Λεμεσό. Το κράτος ακολούθησε την ίδια κατασταλτική πολιτική με την πορεία της Λευκωσίας, ποινικοποιώντας το δικαίωμα στη διαδήλωση μέσω των κατηγοριών που προσάχθηκαν σε ένα άτομο για «διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος» λόγω ανάρτησης της εκδήλωσης στο facebook.
Στις 28 Νοεμβρίου 2020 έγιναν καταγγελίες και προσάχθηκαν κατηγορίες εναντίον δυο ατόμων τα οποία συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή δημοσίευσαν κάλεσμα για την «Πορεία για την υγεία και την ελευθερία» στη Λευκωσία. Η πορεία αυτή είχε σκοπό να αναδείξει την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας σε αντίθεση με τις αυταρχικές τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για μια κοινοποίησή τους στο facebook είναι ενδεικτικές του απολυταρχικού τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή, αλλά και του εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματά μας στη διαδήλωση αλλά και στην ελευθερία του λόγου.
Ο κρατικός αυταρχισμός και η πρωτόγνωρη καταστολή που βιώνουμε δεν μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε με κάθε μέσο απέναντι στην αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές που ακολουθεί το κυπριακό κράτος.
Kατηγορούμενοι/ες για τις υποθέσεις της αντιρατσιστικής πορείας της 31ης Μαΐου 2020 στη Λευκωσία, της αντιρατσιστικής πορείας της 13ης Ιουνίου στη Λεμεσό και της «Πορείας για υγεία & ελευθερία» της 28ης Νοεμβρίου 2020 στη Λευκωσία.
Στηρίζουν και συνυπογράφουν:
Αερικό
Antifa Aradippou
antifa λευkoşa
ANTIfa – Oroklini
Αντιφασιστική Συλλογικότητα ΔρόμοΣ
Αριστερη Κινηση – Θελουμεν Ομοσπονδια
Avli
Δέφτερη Ανάγνωση
Δίκτυο Δράσης για την Στέγαση και την Πόλη
Egomio Cultural Centre , Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο & περιοδικό Μήνυμα Αντίστασης
Εργατική Δημοκρατία
Fabrika KollektiV
G/c and T/c Teachers’ Platform “United Cyprus”
Θεατρική ομάδα ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
Νέα Διεθνιστική Αριστερά – Yeni Enternasyonalist Sol
Cyprus Natural Coastline – Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις
Racism Watch: Πρωτοβουλία Κατά του Ρατσισμού στην Κύπρο
Σπιριθκιά
Συσπείρωση Ατάκτων/ Sispirosi Atakton
Tesura Cyprus