ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ #3

ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ #3
Το safepass σαν συνέχεια της καραντίνας
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η μόνη βιώσιμη, σε βάθος χρόνου, μορφή του safepass για όσες εν ήταν θετικές στον κορωνοϊό, αποτελεί ένα υγειονομικό διαβατήριο. Εν ένα ακόμα παράδειγμα για το πως η κυβέρνηση, μέσω της ιατρικοποίησης της πολιτκής, προσπαθεί να ασκήσει δημόσιο συστηματικό έλεγχο τζιαι να τιμωρίσει ουσιαστικά όσους/ες της εναντιώνουνται.
Όπως τζιαι τα κανονικά διαβατήρια/ταυτότητες που διαβεβαιώνουν ότι είσαι πολίτης μιας χώρας, το να μεν έσσιεις safepass εν σημαίνει προφανώς ότι παύεις να υπάρχεις. Γίνεσαι όμως ευάλωτος/η σε έλεγχο τζιαι ανάλογη τιμωρία. Στην περίπτωση του διαβατηρίου τούτο μπορεί να σημαίνει φυλάκιση ή απέλαση, στην περίπτωση του safepass πρόστιμο ή άρνηση εισόδου. Το safepass δημιουργεί διαφορετικούς βαθμούς πρόσβασης σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής, ένα σύστημα ιεραρχήσεων, προνομίων τζιαι αποκλεισμών – ένα αυταρχικό μοντέλο απαγορεύσεων τζιαι εξαιρέσεων των υπάρχοντων ρυθμίσεων των ταξικών σχέσεων.
Η καθολικότητα του safepass τζιαι η εφαρμογή του σε χώρους όπως φούρνους τζιαι υπεραγορές σημαίνει έναν (έστω τυπικό) αποκλεισμό όσων εν το έχουν για οποιοδήποτε λόγο που βασικές καθημερινές ανάγκες. Παράλληλα, απλοί εργαζόμενοι συμβάλουν στο διευρυμένο έργο αστυνόμευσης αφού η ευθύνη ππέφτει στην επιχείρηση σε περίπτωση ελέγχου που μπάτσους.
Ενώ τούτη η κατάσταση παρουσιάζεται σαν το «τέλος» της πανδημίας, εμείς θωρούμε μια δυσοίωνη αρχή… Λαλούμε πως είμαστε στη δίνη μιας καπιταλιστικής κρίσης, τζιαι πως ο καπιταλισμός αναδιαρθρώνεται για να αντιμετωπίσει τες κρίσεις του. Οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, δουλεύκουμε, τζιαι καταναλώνουμε εν σημαντικό κομμάτι των αναδιαρθρώσεών του ιστορικά. Το safepass τζιαι οι απαγορεύσεις αποτελούν μέρος τούτης της διαδικασίας τζιαι τούτων των αλλαγών. Τζιαιρός να οργανώσουμε τες αρνήσεις μας απέναντί τους.
*Αποσπάσματα που την επερχόμενη έκδοση «Πανδημία, Κρίση, Νέες Πειθαρχήσεις»