ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΥ ΤΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Εισαγωγή
Το παρόν κείμενο σκοπέφκει να αναδείξει πως ο καπιταλισμός απάντησε στες διεκδικήσεις των φεμινιστικών κινημάτων προσφέροντας λύσεις κομμένες ραμμένες στα μέτρα του, λύσεις που εντείνουν την επιτήρηση, τον έλεγχο τζιαι την υποτίμηση των σωμάτων των γυναικών ενώ υπόσχουνται μια ποικιλία «επιλογών» μασκαρεμένες ως ελευθερία. Θέση μας εν ότι κρατικές τζιαι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη ρύθμιση των αναπαραγωγικών τεχνολογιών δημιουργούν τες συνθήκες βίαιης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης γυναικών που τον πάτο της ταξικής πυραμίδας. Επίσης, αναγνωρίζοντας το πεδίο της αναπαραγωγής τζιαι την πρόθεση της καπιταλιστικής διαχείρισης τζιαι εκμετάλλευσής του, θεωρούμε πως η συζήτηση για τες νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες έννεν ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες, αφού εν απαραίτητη για να δημιουργήσουμε τζιαινούρκες αντιστάσεις. Η κατανόηση τούντης προσπάθειας για αποικιοποίηση κάθε πτυχής των σωμάτων μας τζιαι επαναπροσδιορισμού των κοινωνικών σχέσεων που τον καπιταλισμό πρέπει να γίνει αντιληπτή που ούλλες μας. Η συζήτηση τζιαι οι αγώνες για το σώμα, που τες δράσεις ενάντια στα εργατικά ατυχήματα μέχρι τα κείμενα για την παρένθετη μητρότητα, εν η προσπάθειά μας να ζήσουμε τζιαι να απολαύσουμε το σώμα μας. Με μια φεμινιστική αφετηρία για την αναπαραγωγή τζιαι την αναπαραγωγική εργασία, ένα θέμα που εννά επανέλθουμε σίουρα, επιμένουμε πως η εργασία των γυναικών, παραμένει εργασία. Τούντο κείμενο σίουρα έννεν αρκετό για να εμβαθύνει σε μια πολιτική ανάλυση των τεχνολογιών τζιαι της αναπαραγωγής, αλλά εν μια προσπάθεια να ανοίξουμε το θέμα προς τα έξω τζιαι αποτέλεσμα μιας πρώτης επαφής της συνέλευσης με το θέμα.

Φεμινιστικές διεκδικήσεις τζιαι νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής
Ας δούμε πρώτα όμως, τι εννοούμε με τες νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής; Ευρύτερα, ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε ούλλες τις τεχνολογίες που έχουν να κάμουν με την προετοιμασία σύλληψης, την αντισύλληψη, την εγκυμοσύνη τζιαι τον τοκετό. Ιστορικά αναδύθηκαν με τη μοντέρνα ιατρική του 19ου αιώνα τζιαι το καπιταλιστικό ενδιαφέρον στη διαχείριση του γυναικείου σώματος τζιαι των αναπαραγωγικών δυνατοτήτων του. Πρόσβαση σε τεχνολογίες σχετικές με την αναπαραγωγή, όπως το αντισυλληπτικό χάπι τζιαι η δυνατότητα έκτρωσης, εδιεκδικούνταν που τα φεμινιστικά κινήματα περασμένων δεκαετιών. Μέσα που τούντες διεκδικήσεις αμφισβητήθηκε ο βιολογικός τζιαι κοινωνικός ρόλος των γυναικών που τες έθελε αναπαραγωγικές μηχανές, συζύγους τζιαι μητέρες εντός της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας. Τούτο εν σημαίνει πως ούλλες οι γυναίκες αποφασίσαν ότι εν θέλουν να κάμνουν κοπελλούθκια ή να παντρεύκουνται, αλλά ότι εδιεκδικούσαν το δικαίωμα να επιλέγουν τζιαι να αποφασίζουν μόνες τους πότε τζιαι αν θα γίνουν μητέρες. Συχνά όμως, οι «επιλογές» των γυναικών επισκιάζουν την εκμετάλλευση τζιαι υποτίμηση κάποιων άλλων γυναικών εργατριών. Για παράδειγμα, για να μπορούν γυναίκες των δυτικών κοινωνιών να μπουν σε χώρους έμμισθης εργασίας, κάποιες άλλες γυναίκες έπρεπε να κάμνουν την οικιακή εργασία, απαραίτητη για την αναπαραγωγή της ντόπιας εργατικής δύναμης, που ακόμα τζιαι σήμερα θεωρείται που πολλούς γυναικεία υπόθεση. Η σχέση μεταξύ της εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας με την ανάθεση της οικιακής εργασίας σε άλλες γυναίκες εν εμφανίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς τζιαι χαρακτηριστικά παντού, αλλά σήμερα πλέον εν αναμφισβήτητο φαινόμενο ότι μεγάλο κομμάτι της οικιακής εργασίας τζιαι φροντίδας παιθκιών τζιαι ηλικιωμένων ανατίθεται σε μετανάστριες εργάτριες, τζιαι αποτελεί ένα σχετικά αόρατο πεδίο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των γυναικών.

Όσο σημαντικές τζιαι να ήταν οι νίκες του δικαιώματος έκτρωσης τζιαι η διάδοση του αντισυλληπτικού χαπιού για τα γυναικεία κινήματα, αφού εβοηθήσαν να διαχωριστεί τζιαι να διεκδικηθεί η γυναικεία σεξουαλικότητα εκτός του κοινωνικά προκαθορισμένου ρόλου της βιολογικής αναπαραγωγής, μαζί ήρτε τζιαι η εντατικοποίηση της επιτήρησης τζιαι μελέτης του γυναικείου σώματος. Γιατί να εν πρόβλημα η μελέτη του γυναικείου σώματος, ιδιαίτερα άμμαν θα οδηγήσει σε καινούριες τεχνολογίες που υπόσχουνται να ενδυναμώσουν ή τζιαι να απελευθερώσουν τις γυναίκες; Επειδή εντός του καπιταλιστικού κόσμου οι τεχνολογίες, όσο τζιαι αν μεθοδολογικά τουλάχιστον οι επιστήμες πιστεύκουν σε μια αντικειμενικότητα, έννεν ποττέ ουδέτερες ή ανεξάρτητες που πολιτικά τζιαι κοινωνικά ζητήματα. Άρα, τζιαι κάθε ανάλυση μιας τεχνολογίας ή της «προόδου» της τεχνολογίας γενικότερα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τες ιστορικές τζιαι κοινωνικές της προεκτάσεις, αφού κάθε ανακάλυψη γίνεται σε κάποια ιστορική στιγμή τζιαι εν αποτέλεσμα επιστημονικής αναζήτησης απάντησης ή λύσης σε κάποιο ερώτημα ή ζήτημα που απασχολεί τις κοινωνίες στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. Ένα παράδειγμα εν οι κλινικές δοκιμές του αντισυλληπτικού χαπιού, που ενώ επικρατούσαν ανησυχίες για την ασφάλεια δοκιμής του που γυναίκες στις Η.Π.Α., τελικά εδοκιμάστηκε στα σώματα φτωχών γυναικών στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ πολλές εν εξέραν καν ότι ήταν συμμετέχουσες σε πείραμα. Βλέπουμε δηλαδή, ότι ακόμα τζιαι σε τομείς που υποτίθεται διακατέχουνται που ανθρωπισμό, διαχωρίζουνται σε ξεκάθαρα ταξικές γραμμές τα σώματα των λευκών γυναικών των οποίων το αντισυλληπτικό χάπι υποσχόταν περισσότερη ελευθερία, αυξημένη δυνατότητα καριέρας τζιαι επιλογές, που τα περιττά σώματα των γυναικών στο Πουέρτο Ρίκο που υπέφεραν τες παρενέργειες του αρχικού χαπιού, που εσυνδέθηκε τζιαι με τρεις θανάτους. Επίσης, η ιδιοποίηση τζιαι εκμετάλλευση τεχνολογιών, θεραπειών κτλ που τους καπιταλιστές τζιαι το κράτος έννεν ακριβώς κάτι που έρκεται εκ των υστέρων, αφού ιδιωτικοί τζιαι κρατικοί φορείς με τες χορηγίες τους καθοδηγούν τζιαι στηρίζουν ερευνητικούς τομείς που υπόσχουνται αυξημένα κέρδη τζιαι παραγωγικότητα. Οι νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής εν έρκουνται σε ρήξη με τες φεμινιστικές διεκδικήσεις, αλλά απορροφήσαν τες ανησυχίες τζιαι ανάγκες που εκφραστήκαν τζιαι πλέον προσφέρουν απαντήσεις τζιαι επιλογές διαμεσολαβούμενες που γιατρούς/ειδικούς, μέσα που μια βιομηχανία που προσπαθεί μεταξύ άλλων να ομαλοποιήσει τες «επιπλοκές» της εισόδου των γυναικών στους χώρους έμμισθης εργασίας.

Λλίο πιο συγκεκριμένα, εννα ασχοληθούμε με τες τεχνολογίες που συχνά ονομάζουνται «υποβοηθούμενης» αναπαραγωγής, που χρησιμοποιούνται δηλαδή που ζευγάρια που ανατρέχουν σε «κλινικές γονιμότητας». Τζιαμέ, πέραν που διάφορες αναλύσεις τζιαι εξετάσεις, παρέχουνται κυρίως υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (με δυνατότητα χρήσης σπέρματος ή ωαρίων που εν προέρχουνται που το ζευγάρι-πελάτες), αλλά τζιαι υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας, όπου μια γυναίκα άσχετη με το ζευγάρι-πελάτες αναλαμβάνει να κυοφορήσει για 9 μήνες, παραδίδοντας το μωρό στο ζευγάρι που αγόρασε τες υπηρεσίες της. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ωάριο που γονιμοποιείται που το σπέρμα του άνδρα προέρχεται που την υποκατάστατη μητέρα, ενώ σε άλλες η παρένθετη μητέρα μπορεί να κυοφορεί ένα έμβρυο όπου τζιαι οι δύο γενετικοί γονείς εν το ζευγάρι-πελάτες. Εναλλακτικά, το ζευγάρι μπορεί να αγοράσει σπέρμα ή/τζιαι ωάρια που κάποια αντίστοιχη τράπεζα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του βάσει των φυσικών χαρακτηριστικών του δότη/δότριας, ούτως ώστε να αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να μοιάζει περισσότερο στο ζευγάρι. Στην περίπτωση της εμπορευματοποιημένης παρένθετης μητρότητας, η καπιταλιστική βιοτεχνολογία εν φαίνεται να προσπαθεί να απελευθερώσει γενικά τες γυναίκες που τη μητρότητα τζιαι τες επιπλοκές της, στοχεύκοντας δηλαδή προς μια μεταμόρφωση της βιολογικής αναπαραγωγής όπως την ξέρουμε. Τζιείνο που μπορούμε να πούμε με σιουρκά εν ότι ανταποκρίνεται στη ζήτηση για γονεϊκότητα που στοχεύκει σε τεκνοποίηση βάσει συγκεκριμένων γενετικών κριτηρίων τζιαι επιλογών ούτως ώστε το παιδί να έσσιει τα επιθυμητά για τους πελάτες χαρακτηριστικά, τζιαι εκμεταλλευόμενος νομικά κενά εφαρμόζει τη λογική της αγοράς υπηρεσιών που τρίτες χώρες (outsourcing), δημιουργώντας νέες συνθήκες εκμετάλλευσης των γυναικών.

Αν τζιαι εν θα ασχοληθούμε με την οικιακή εργασία περισσότερο σε τούντο κείμενο, μια σημαντική παρατήρηση εν ότι οι γυναίκες που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με την κοινωνική αναπαραγωγή έχουν κοινές γεωγραφικές προελεύσεις, αφού εν κυρίως γυναίκες που χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τζιαι της Ασίας. Με την κοινωνική αναπαραγωγή εν εννοούμε μόνο τη βιολογική αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Συμπεριλαμβάνουμε ούλλες τες διαδικασίες που εν απαραίτητες για την αναπαραγωγή των εργατών/ιων, ούλλα όσα πρέπει να γίνουν που την ώρα που έννα σχολάσουν για να παν το επόμενο πρωί στη δουλειά τζιαι να διασφαλίζεται η παραγωγικότητά τους. Άρα μέσα που τούτο το πλαίσιο μπορούμε να δούμε πώς οι οικιακές εργάτριες, οι γυναίκες δότριες ωαρίων ή οι παρένθετες μητέρες, αλλά τζιαι οι σεξ-εργάτριες που ικανοποιούν τες σεξουαλικές ανάγκες αντρών -εν παραγνωρίζουμε τες σεξουαλικές ανάγκες των γυναικών, αλλά τουλάχιστον στες κοινωνίες που γνωρίζουμε η αγορά υπηρεσιών σεξ εν αποδεκτή τζιαι διαδεδομένη μεταξύ ανδρών-, έρχονται που χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αλλά τζιαι του συχνά αποκαλούμενου ως «αναπτυσσόμενου» ή «τρίτου» κόσμου. Χώρες στες οποίες η βίαιη παρεμβατικότητα των αποικιοκρατικών επεμβάσεων των περασμένων αιώνων επανεμφανίζεται με διάφορα πρόσωπα, κάποιες φορές πιο «ανθρωπιστικά», αντλώντας υπεραξία που το φτηνό εργατικό δυναμικό τζιαι που τα ίδια τα σώματα των γυναικών.

Πολιτικές «ρύθμισης» των Νέων Αναπαραγωγικών Τεχνολογιών
Οι κρατικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν παγκόσμια για τη ρύθμιση της υποβοηθούμενης σύλληψης μέσω δωρεάς σπέρματος/ωαρίων κυμαίνουνται που πλήρη απαγόρευση, σε πολιτικές που επιτρέπουν μόνο μη κερδοσκοπική «αλτρουιστική» δωρεά γενετικού υλικού με κάποια αποζημίωση για έξοδα (μεταφορικά, επισκέψεις σε γιατρό κτλ), ως ολοκληρωτική απουσία νομικών περιορισμών. Τούτο δημιουργεί ένα διακρατικό μωσαϊκό που επιτρέπει την εκμετάλλευση της απουσίας περιορισμών σε διάφορες χώρες, για να στηθεί μια μπίζνα δισεκατομμυρίων εις βάρος των γυναικών εργατριών. Στες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύεται η πώληση τζιαι αγορά ανθρώπινων ιστών, αλλά επιτρέπεται η αποζημίωση για έξοδα. Στον υπολογισμό κάποιων που τούτα τα έξοδα όμως (π.χ. ταλαιπωρία, χρόνος) εν αρκετά ρευστά τα κριτήρια ούτως ώστε στην πραγματικότητα να μεννεν διαχωρίσιμες που νόμιμες συναλλαγές. Όμως ως μη κερδοσκοπικές συναλλαγές, συνιστάται που τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μέννεν ιδιαίτερα ψηλές, προσπαθώντας υποτίθεται να προστατεύσουν τες γυναίκες που εκμετάλλευση ούτως ώστε να μεν επιλέγουν να πουλούν τα ωάρια τους που απόγνωση για τα λεφτά. Τα τελευταία χρόνια όμως λόγω αυξημένης ζήτησης ωαρίων που λευκές Ευρωπαίες, τα ύψη των «αποζημιώσεων» τείνουν να αυξάνονται με όρους παροχής-ζήτησης παρά τες οδηγίες βιοηθικών συμβουλίων. Μια που τες πιο χαλαρές σε θεμα ρύθμισης των αποζημιώσεων χώρες-προορισμούς για εξωσωματική γονιμοποίηση εν τζιαι η Κύπρος.

Η διαδικασία για δωρεά τζιαι συντήρηση σπέρματος, αν τζιαι απαιτεί διάφορους ελέγχους για την υγεία του δότη, εν τεχνικά πολλά πιο απλή που τη δωρεά ωαρίων τζιαι την κυοφορία, διαδικασίες οι οποίες απαιτούν πολύμηνη ιατρική επιτήρηση των γυναικών, χορήγηση ορμονών για να παράγουνται περισσότερα ωάρια τζιαι περιορισμούς στες καθημερινές δραστηριότητες τζιαι μετακινήσεις των κυοφορούσων. Τούτοι οι νομικοί, χρονικοί τζιαι χωρικοί περιορισμοί δημιουργούν το φαινόμενο του αναπαραγωγικού τουρισμού ή «τουρισμού γονιμότητας». Η αναφορά σε τούντο φαινόμενο διακρατικής αγοράς υπηρεσιών αναπαραγωγής ως τουρισμό επιτρέπει μια καλύτερη αντίληψη των σχέσων μεταξύ κινητικότητας, αγοραστικής δύναμης, τζιαι αναπαραγωγικής εργασίας. Πολλοί που τους αναπαραγωγικούς τουρίστες ταξιδέφκουν για να εκμεταλλευτούν αναπαραγωγική εργασία που εν επιτρέπεται στη χώρα τους ή εν πιο φτηνή τζιαι με παραπάνω νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στο ζευγάρι-πελάτες. Οι φυσικές αποστάσεις εκμηδενίζουνται αν είσαι ζευγάρι λευκών δυτικών με λεφτά, σε αντίθεση με την αυστηρή ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών που τες χώρες προορισμούς του αναπαραγωγικού τουρισμού προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναπαραγωγικός τουρισμός: το παράδειγμα της Ινδίας
Η πώληση υπηρεσιών σε άλλες χώρες αποτελεί το εθνικό μοντέλο ανάπτυξης της Ινδίας, τζιαι ευθύνεται για τη δημιουργία πολλών δουλειών στους τομείς των επικοινωνιών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνικής υποστήριξης, κτλ. Ενώ μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας οι κρατικές πολιτικές για την αναπαραγωγή εστοχεύκαν στον έλεγχο τζιαι τη μείωση των γεννήσεων, ακόμα τζιαι μέσα που μαζικές στειρώσεις, η εμπορευματικοποιημένη παρένθετη μητρότητα επέτρεψε την οικονομική εκμετάλλευση των αναπαραγωγικών δυνατοτήτων των γυναικών. Η πρόσληψη γυναικών που κλινικές γονιμότητας γίνεται συνήθως μέσα που μεσάζοντες που παίρνουν μερίδιο της αμοιβής των γυναικών ή που στόμα σε στόμα, αφού εν σχετικά στιγματισμένη δουλειά στην ινδική κοινωνία. Οι ενδιαφερόμενες πρέπει να εν νέες, υγιείς χωρίς προβλήματα υγείας. Οι κλινικές εν συχνά τοποθετημένες σε περιοχές με έντονες ταξικές αντιθέσεις, στοχεύκοντας σε γυναίκες που θέλουν να φκάλουν κάτι περισσόττερο που όσα μπορούν να φκάλουν στες δουλειές τους. Οι περισσότερες αυτοπροσδιορίζουνται ως οικοκυρές ή εδουλεύκαν προηγουμένως σε καλλιέργειες, στο μικροεμπόριο ή ως καθαρίστριες. Υπάρχουν όμως τζιαι εξαιρέσεις, όπως μια κλινική στο Νέο Δελχί που προσλαμβάνει συχνά τζιαι γυναίκες της μεσαίας τάξης. Τζιείνο που εν κοινό όμως σε ούλλες τες περιπτώσεις, εν η εξάντληση τζιαι επιτήρηση των σωμάτων των γυναικών. Η υπηρεσία που προσφέρουν καθορίζει τη διατροφή τους, την μετακίνησή τους τζιαι γενικότερα την καθημερινότητά τους για τους 9 μήνες που κυοφορούν. Πολλά που τα δικαιώματα τζιαι υποχρεώσεις των γυναικών παραμένουν άγνωστα προς τζιείνες, αφού το συμβόλαιο εν γραμμένο στα αγγλικά τζιαι μόνο συγκεκριμένες παραγράφοι εν μεταφρασμένες στη γλώσσα τους. Συχνά εν υποχρεωμένες να μεινίσκουν σε σπίτια που παρέχουνται που τες κλινικές μαζί με άλλες παρένθετες μητέρες, που ακόμα τζιαι αν υπάρχουν δημιουργικές δραστηριότητες ή μαθήματα που μπορούν να συμμετάσχουν, εν παύει να αποτελεί εγκλεισμό, τζιαι οι ζωές των γυναικών να εν στο μικροσκόπιο των ειδικών. Η θρησκεία χρησιμοποιείται για να εκλογικευτούν ούλλες τούτες οι συνθήκες, αφού η παρένθετη μητρότητα παρουσιάζεται ως κάτι ιερό, μια προσφορά προς κάποια άλλη γυναίκα που εν μπορεί να τεκνοποιήσει. Οι αποβολές των εμβρύων εν μια που τες μορφές που πιάννουν τα εργατικά ατυχήματα σε τούντον τομέα.

Που το 2016, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε την εμπορευματοποιημένη παρένθετη μητρότητα τζιαι την παρένθετη μητρότητα ευρύτερα όταν προορίζεται για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Τούτη η απαγόρευση όμως επαρανομοποίησε πολλές εργάτριες τζιαι οδήγησε τες σε πιο επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης, διάφορες κλινικές ανταποκριθήκαν βρίσκοντας κενά στη νομοθεσία που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους τζιαι να επεκτείνουν τες διακρατικές συνεργασίες τους. Για παράδειγμα, τον Ιούλη του 2018 εσυλληφθήκαν 33 κυοφορούσες οι οποίες είχαν μεταφερθεί που την Κένυα, όπου είχαν γονιμοποιηθεί με έμβρυα γενετικού υλικού από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, στην Ινδία, για ιατρική επιτήρηση 24 εβομάδων σε κλινική. Το αφεντικό/διακινητής τους εκατηγορήθηκε για σωματεμπορία, ενώ επροορίζετουν να μεταφερθούν πίσω στην Κένυα για να γεννήσουν τζιαμέ που εν υπάρχει η απαγόρευση για παρένθετη μητρότητα ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Τούτες οι τζιαινούρκες συνθήκες σπρώχνουν τες υποτιμημένες εργάτριες ούλλο τζιαι πιο κοντά σε κυκλώματα σωματεμπορίας, καθιστόντας ούλλο τζιαι πιο αόρατη την αναπαραγωγική τους εργασία.

Επίλογος
Η κριτική μας στάση στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας τζιαι τες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που την καθιστούν εφικτή εν σκοπέφκει να τες δαιμονοποιήσει τζιαι να απαιτήσει να αποσυρθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Να μεν ξεχνούμε ότι μπορεί να έσσιει τζι’ άλλες μορφές που εν διαμεσολαβούνται που την αγορά υπηρεσιών τζιαι την επιτήρηση των ειδικών, όπως για παράδειγμα όταν δύο φιλικά άτομα τεκνοποιήσουν για κάποιο τρανς άτομο, ακόμα τζιαι άσχετο βιολογικά με το παιδί, το οποίο αποκλείεται νομικά που την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με την απουσία διαμεσολάβησης βιοτεχνολόγων, στο έμβρυο εν προσδίδεται κάποια χρηματική αξία, ούτε κρίνεται βάσει της εμπορικής λογικής του ξεσκαρταρίσματος ελαττωματικών προϊόντων, όπως στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης πολλαπλών ωαρίων για επιλογή του πιο υγιούς. Φυσικά όμως, η συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων παρένθετης μητρότητας αφορούν ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που αποκτούν πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες μέσω του αναπαραγωγικού τουρισμού. Γι’αυτό τζιαι σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε πως κρατικές πολιτικές συντηρούν τζιαι αναπαράγουν καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης των σωμάτων των γυναικών τζιαι των αναπαραγωγικών τους δυνατοτήτων, όπως γίνουνται ορατές μέσα που τα διεθνή δίκτυα αγοράς υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας. Στεκούμαστε ενάντια στην περαιτέρω ποινικοποίηση τους που τα κράτη, κάτι που μπορεί να επιφέρει ακόμα πιο επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τες γυναίκες που εργάζονται ως παρένθετες μητέρες ή δότριες ωαρίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πολιτικής στήριξης για απαγόρευση της εμπορευματοποιημένης παρένθετης μητρότητας, στην ουσία συζηθκιέται η κατάργηση της εμπορευματοποίησης, χωρίς να θίγεται όμως το ζήτημα της εργασίας, απλήρωτης ή όι, τζιαι της κατάργησής της. Τζιαι αν κάτι μπορούμε να μάθουμε που τες εργαζόμενες-εγκύους εν ότι η εργασία των γυναικών, πληρωμένη ή μη, σε κλινικές ή στο σπίτι, εν εργασία. Εν εργασία απαραίτητη για την αναπαραγωγή τζιαι συντήρηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η επιμονή μας στο να αναγνωρίζεται η αναπαραγωγική εργασία των γυναικών ως εργασία εν σημαίνει προφανώς ότι διούμε στην εργασία κάποιο θετικό πρόσημο, αφού η δουλειά εν μια καταναγκαστική συνθήκη που επιβάλλεται σε ούλλες για επιβίωση. Τούτη η αναγνώριση επιτρέπει όι μόνο την στήριξη αγώνων γυναικών εργαζομένων στο πεδίο των υπηρεσιών αναπαραγωγικών τεχνολογιών, αλλά βοηθά να διαλευκανθούν όσα εμπλέκουνται στην αναπαραγωγή της καπιταλιστικής δυστοπίας που ζούμε: έμφυλη διάκριση, κεφάλαιο, κρατικοί μηχανισμοί κτλ. Ούλλη η εργασία εν εκμεταλλευτική τζιαι η ιεράρχηση κάποιων μορφών εκμετάλλευσης όπως της παρένθετης μητρότητας ή της εργασίας στο σεξ ως ηθικά μοναδικές τζιαι άξιες απαγόρευσης τους που το κράτος-σωτήρα εν προβληματική, αφού συχνά εν λαμβάννει καν υπόψη τες φωνές των ίδιων των εργατριών.


Για περαιτέρω θκιάβασμα:

Clinical Labor: Tissue Donors and Research Subjects in the Global Bioeconomy (Cooper & Waldby 2014)

Gestational Labors: Care Politics and Surrogates’ Struggle (Sophie Lewis 2017)

Ό,τι θέλει ο πελάτης: η εκμετάλλευση των γυναικών στη νέα εγκληματική οικονομία των υπηρεσιών αναπαραγωγής (Μιγάδα, 2011)

ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑΖΕΤΑΙ – νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής: από τον πάγκο του χασάπη στο οπλισμένο βλέμμα του βιοτεχνολόγου. (Συνέλευση No Woman’s Land, Federaction, 2006

 

ANTIFA TROPIKAL #1